FLESSENPOST

Over de avonturen van De Buurtontdekkers in de buurten van Nederland. Flessenpost is onze nieuwsbrief op LinkedIn. Ben jij al abonnee?!

12 mei 2023

ALS HET STROOMT

Als buurtdesigners zijn wij altijd op zoek naar nieuwe manieren om bij te dragen aan het verbeteren van de sociale samenhang en leefbaarheid in de buurt. De laatste tijd merken wij dat nieuwe technieken en AI hierbij een grote rol kunnen spelen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze ontwikkelingen kunnen leiden tot nieuwe inzichten en kunnen worden gebruikt als tools voor inspiratie.


Lees meer >

08 maart 2023

SOCIALE INNOVATIE: OPLOSSEN VAN PROBLEMEN IN DE BUURT

Vanaf november zijn De Buurtontdekkers bezig met het ontwikkelen van onze creatieve buurtaanpak BUURTDESIGN. Gericht op sociale verandering door sociale innovatie. Wij hebben al aardig wat info gedeeld over buurtdesign. In de komende edities van Flessenpost gaan we wat dieper in op de ingrediënten van onze buurtaanpak. Een belangrijk onderdeel van Buurtdesign is innovatie.


Lees meer >

23 december 2022

OUDE TAAL LEIDT NIET TOT NIEUW DENKEN

In Binnenlands Bestuur las ik een artikel van Wouter Boonstra over onderzoeker Claudia van Mourik die aan de VU promoveerde met een onderzoek naar het gezamenlijk oplossen van complexe vraagstukken. Bij complexe vraagstukken zijn er niet meteen doelen en resultaten, het gaat via experimenteren. Precies! ‘Oude taal leidt niet tot nieuw denken’ maar is nog steeds dominant in het sociaal domein: bevorderen zelfredzaamheid, doen wat nodig is, de vraag achter de vraag helder krijgen, de participatiesamenleving, bewoners als klant of nog erger als cliënt. En een belangrijke boodschap van Claudia van Mourik, we moeten de chaos omarmen want dat leidt tot vernieuwing en nieuwe patronen van denken en handelen.


Lees meer >

14 november 2022

VAN BUURTWERKERS NAAR BUURTDESIGNERS

Eén keer per maand houden De Buurtontdekkers een brainstormdag. Om scherp te blijven op wat we doen en hoe we het doen. Vanuit de bedoeling 'voor meer geluk in de buurt'. Om te reflecteren op alles waar wij mee bezig zijn. Dat heeft ons ver gebracht. Tijdens onze laatste brainstormdag hebben we ons omgedoopt van buurtwerkers naar buurtdesigners. In deze Flessenpost #3 het waarom van onze keuze.


Lees meer >

03 maart 2022

MAAK VAN DE NIEUWE WIJKAANPAK EEN BUURTAANPAK

De wijkaanpak staat weer op de agenda. Maar op de agenda van wie? In ieder geval op die van de bewoners. Wij coachen veel bewonersinitiatieven, die buurtgericht in willen zetten op sociale verandering. Zij maken de lokale buurtaanpak tot een succes, maar hebben nog veel te weinig positie om hun eigen ambities te realiseren. Bewoners in the lead, maar dan nu ook echt, is de sleutel tot een nieuwe en succesvolle buurtaanpak.


Lees meer >

28 januari 2022

HEB JIJ AL EEN FLESSENPOST?

Flessenpost is onze nieuwsbrief op LinkedIn waarvoor jij je kunt abonneren. In onze Flessenpost beschrijven wij onze avonturen in de buurten waar wij werkzaam zijn of zijn geweest. Over onze aanpak Buurtdesign, wat wel en niet werkt, tips en advies, actuele vraagstukken, hoe je kunt werken aan sociale systeemverandering in buurten. 


Lees meer >

HEEL IS HALF IN HET FRIES

Een verhaal van Antonie over een zoektocht naar identiteit. Dit verhaal speelt zich af in het mooie Friesland in het pittoreske plaatsje Kimswerd. Waar een half jaar zijn thuis basis was als alter ego Anta. Kon hij als halve Fries ook een hele worden? 


Lees meer >