OVERZICHT

23 december 2022

FLES 5: OUDE TAAL LEIDT NIET TOT NIEUW DENKEN

Grappig omdat De Buurtontdekkers net de switch hebben gemaakt van buurtwerkers naar buurtdesigners. Andere taal, maar ook een volledig andere aanpak om de complexe vraagstukken in de buurt samen met bewoners en partners op te lossen. Onze BUURTDESIGN aanpak is een logisch vervolg op onze combi van het sociaal domein (Buurtontdekkers Ben en Jorben) en de designwereld (Buurtontdekker Antonie). BUURTDESIGN is een aanpak van experimenteren en samen leren. Wat werkt wel en niet. Daarbij staat het creatieve proces voorop. Niet blijven hangen in bestaande patronen en gewoonten, structuren en systemen, maar reflecteren en de dialoog aangaan met bewoners en de partners in de buurt. Wat is er aan de hand en hoe komen we samen tot oplossingen, dat is onze dagelijkse praktijk. Fijn dat dit door Claudia van Mourik ook een wetenschappelijke basis heeft gekregen.


Buurtdesign is een mengelmoes geworden van social design, design thinking, public design en andere creatieve ontwerpprocessen. Toepasbaar gemaakt voor buurtgericht werken. De kracht van design hebben wij gecombineerd met onze jarenlange ervaring in het buurtgericht werken. En zo is de basis van onze buurtdesign aanpak gelegd. En daar zijn we heel blij mee. ‘Voor meer geluk in de buurt’ daar blijven wij voor staan. Daar is niets in veranderd. Wij zijn buurtdesigners die samen met bewoners en partners een buurtdesign ontwerpen. Om de vraagstukken in de buurt op te lossen. Wij inspireren bewoners en professionals om zich in te zetten ‘voor meer geluk in de buurt’. Vernieuwend, creatief en spelenderwijs werken wij samen aan sociale verandering door sociale innovatie. Daarbij zijn de bewoners ‘in the lead’.


Wij maken het elke dag mee. De vraagstukken in de buurt zijn complexer geworden. We zijn als het ware het samenleven verleerd. De participatiesamenleving is niet van de grond gekomen en heeft ervoor gezorgd dat je of meedoet of buiten de boot valt. In de buurt is een tweedeling ontstaan van bewoners die wel kansen en perspectief hebben en bewoners die dat om allerlei redenen niet hebben. Tel daar alle crisissen en maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren bij op en zie hoe bewoners in de buurt zich terugtrekken achter hun voordeur. Hoe gaan we dan de complexe vraagstukken in de buurt oplossen?


Het vertrouwen van de bewoners in de overheid en de instanties is naar een dieptepunt gezakt. Maar toch is er hoop. Bewoners verwonderen zich steeds meer in de buurt. De grote landelijke vraagstukken raken de buurt in het dagelijks leven. De onderwerpen waar bewoners verbaasd over zijn, zijn vaak de vraagstukken die zij belangrijk vinden en niet eenvoudig op te lossen zijn. Het zijn de zogenaamde wicked problems (complexe problemen) in de buurt, waar bewoners tegenaan lopen. Armoede, energie, wonen, vluchtelingen, wantrouwen, kloof tussen arm en rijk, gezondheid, weinig sociale samenhang, gentrificatie en ga zo maar door. Steeds meer bewoners voelen de noodzaak om deze vraagstukken zelf op te lossen. Door het samen te doen ontstaat er een nieuwe vorm van solidariteit en rechtvaardigheid, die we lang zijn kwijtgeraakt. Deze bewoners willen zich betekenisvol inzetten en zo waarde creëren voor een sociale en leefbare buurt. Het zijn die veranderaars die het verschil maken.


Vaassen heeft de primeur van onze nieuwe BUURTDESIGN aanpak. Na drie maanden onderzoek in de Industriewijk hebben wij al heel wat bewoners gesproken. In de BUURT FBRK, tijdens de opruimacties in het kader van de renovatie en met de stickertafel langs de deuren. Wij willen ontdekken wat er leeft en speelt in de buurt. Welke wensen en behoeften hebben bewoners? Waar lopen zij tegenaan? Daar zijn diverse vraagstukken uitgekomen. Spelen, aanzicht van de buurt, ontmoeting, saamhorigheid. Vooral spelen werd heel vaak genoemd. Een speelroute door de buurt, natuurlijk spelen, verschillende plekken, ontmoeting, educatie. De eerste bewoners hebben zich al aangemeld voor het designteam. Zij gaan samen met de partners Triada, Ter Steege Bouw, gemeente en anderen het vraagstuk spelen ontwerpen. Hoe gaat dat eruit zien?


Bedrijfspagina


Flessenpost

Buurtdesign is een aanpak van experimenteren en samen leren