DE
BUURT
ONTDEKKERS
EEN (H)ECHT FAMILIEBEDRIJF dat zijn we zeker en dat zie je terug in ons social design bedrijf!
EEN (H)ECHT GEZINSBEDRIJF
Onze drijfveer: 'voor gelukkig samenleven'. Dat is waar wij voor staan! Dagelijks begeleiden wij bewoners en professionals bij het gezamenlijk streven naar een gelukkiger samenleven in de straat, buurt, wijk, dorp en stad. Het is een prachtige ervaring om hier als vader en twee zoons elke dag aan bij te dragen
BEN
Mijn toegevoegde waarde bij De Buurtontdekkers ligt in mijn vermogen om vanuit kleine ideeën grootschalige processen te ontwikkelen. Ik denk vaak groot om vervolgens in kleine stapjes de vertaling naar de praktijk te maken. Dit vermogen is niet alleen het resultaat van mijn 45 jaar ervaring in het sociaal domein, maar vooral ook omdat ik altijd kansen zie.
Het zoeken naar oplossingen voor sociaal maatschappelijke uitdagingen in samenwerking met bewoners, vormt al lange tijd de kern van mijn werk. Gedurende de jaren heb ik me gespecialiseerd in buurt- en wijkgericht werken en community development. Met een focus op sociale verandering door middel van sociale innovatie. Mijn doel is om op creatieve wijze rechtvaardigheid, solidariteit en eigenaarschap te bevorderen bij bewoners in de buurt, en hierin maak ik het verschil.
Naast het werken in de praktijk, wil ik graag mijn jarenlange ervaring, kennis en vaardigheden delen met zowel professionals als bewoners. Dit doen we door de trainingen BUURTDESIGN ROOMS aan te bieden
ANTONIE
Al vrij vroeg wist ik dat ik ontwerper wilde worden. Hoe dat zou uitpakken daar had ik nog geen idee van. Eerst maakte ik het Cibap in Zwolle af om vervolgens naar de kunstacademie in Utrecht te gaan. Tijdens deze studie begon mijn ontwerp steeds meer richting het sociale spectrum te neigen. Uiteindelijk heeft dat erin geresulteerd, dat ik nu als ontwerper samen met mijn vader en broer aan de slag kan bij De Buurtontdekkers. Wat ooit als een droom begon heeft een fantastische wending gekregen. Hoe vet is dat!
JORBEN
Tijdens mijn opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming ben ik aan de slag gegaan bij De Buurtontdekkers. Nu ik mijn diploma op zak heb, ben ik naast De Buurtontdekkers aan de slag als opbouwwerker bij Travers in Zwolle. Het in de keuken kijken bij een ander draagt voor mij bij aan mijn ontwikkeling als professional in het sociaal domein. Als professional richt ik mij op de ontwikkeling van mens en buurt door middel van creatieve interventies. De kennis en kunde die ik tijdens de opleiding heb geleerd, zet ik in voor de missie van ons bedrijf: ‘voor meer geluk in de buurt!’ In de komende jaren wil ik mezelf ontwikkelen als professionele community werker en hiermee in de voetsporen treden van mijn vader. Op zoek naar de praktische wijsheid van de bewoners. Niet van onderop werken, maar er middenin staan.
ANTON KOENEN
1939
Op mijn negentiende ben ik als militair naar Indonesië, toenmalig Nederlandsch Indië, gegaan. Er stond een missie op mij te wachten: het behouden van de kolonie. Het was oorlog en wij moesten de ‘Jappen’ verdrijven uit het land. Met de jaren die voorbij gingen, verloren wij grond. Het was een strijd die niet gewonnen kon worden. Ik werd in 1942 krijgsgevangene en heb in totaal 11 Jappenkampen overleefd. In de kampen heb ik het onrecht en de wreedheid gezien die mensen teweeg kunnen brengen. Het doet teveel pijn om erover te praten. In 1952 keerde ik terug, als een ander mens. Door alles wat ik heb meegemaakt, staan er voor de rest van mijn leven twee kernwaarden centraal: rechtvaardigheid en solidariteit.
(ter herinnering aan een lieve vader en opa)