SHOWCASE

Onze projecten: duurzame oplossingen in actie! Ontdek hoe wij met onze Buurtdesign-aanpak creatieve en impactvolle oplossingen realiseren voor sociale, maatschappelijke en culturele uitdagingen.

KAMPERPOORTERIJ

Kamperpoort, Zwolle

De Kamperpoorterij is de bewonerscoöperatie in de wijk Kamperpoort in Zwolle. De Buurtontdekkers coachen de bewoners bij de ontwikkeling en versterking van de Kamperpoorterij. In de Kamperpoort staat de historische Elbertsschool, gebouwd in 1928 in Amsterdamse architectuur. Deze school speelde een belangrijke rol in de wijk, en daarom wil de Kamperpoorterij dit gebouw ontwikkelen tot een centrale wijkvoorziening.

Het doel is om de sociale samenhang, leefbaarheid en betekeniseconomie in de wijk te versterken. De gemeenteraad van Zwolle heeft het college van B & W opdracht gegeven om van de Elbertschool het nieuwe kloppende hart van de wijk te maken: van, door en voor bewoners. De Buurtontdekkers coachen de bewoners om dit samen voor elkaar te krijgen.


Lees meer >

BUURT FBRK

Vaassen

In opdracht van woonstichting Triada en Ter Steege Bouw voeren wij BUURTDESIGN uit in de Industriewijk in Vaassen. Triada gaat in deze wijk van de totaal 188 woningen, 91 woningen renoveren. Naast het renoveren van de woningen heeft Triada de ambitie om samen met de bewoners te bouwen aan een leefbare buurt. Zo gaan fysiek en sociaal hand in hand in de Industriewijk, om samen de vraagstukken in de wijk op te lossen. 


Lees meer >

SUSTAINABLE CITY CHALLENGE

Utrecht en Amersfoort

In 2021, 2022 en 2023 traden wij op als experts in social design en sociale verandering tijdens de Sustainable City Challenge, georganiseerd door de Utrecht Challenge Alliantie. In opdracht van Fundamentals Academy begeleidden we samen met een team van coaches 100 studenten bij het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor een duurzame en leefbare stad. Deze editie was een samenwerkingsverband met programma Goed op Weg, RIVM, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, ROC Midden-Nederland, en de gemeente Utrecht.


Lees meer >

GLIMMEN BRINKT

Glimmen (afgerond in 2024)

In april 2022 zijn De Buurtontdekkers, in opdracht van woningcorporatie Woonborg en de gemeente Groningen, gestart met de dorpsaanpak ‘GLIMMEN BRINKT’. Het doel is om samen met Woonborg, Plaatselijk Belang Glimmen en de gemeente bewoners actief te betrekken bij de ontwikkeling van hun straat, buurt en dorp. Glimmen is een rustig, groen forensendorp met 770 woningen en 1340 inwoners, gelegen ten zuiden van de stad Groningen.


Lees meer >

OMMEN MET MEKAERE

Ommen (afgerond in 2023)

'Ommen Met Mekaere' is het programma om de armoede in de gemeente Ommen op te lossen. De Buurtontdekkers voeren de inhoudelijke regie over dit programma. De opdracht van de gemeente Ommen is om nieuwe energie en enthousiasme te krijgen in de Ontwikkelgroep van 23 maatschappelijke organisaties en om het gezamenlijke convenant van 2015 met de doelen en uitgangspunten samen te herijken. In maart 2022 zijn wij aan deze opdracht begonnen. 


Lees meer >

LARS.samenthuis

Lelystad (afgerond in 2022)

De Buurtontdekkers coachen de bewoners en medewerkers van woningcorporatie Centrada in Lelystad bij het opbouwen van een hechte en sterke community in het project ‘Wonen bij LARS’. Deze community bestaat uit statushouders, spoedzoekers en EU-werkers, voor wie Centrada 152 verplaatsbare woningen heeft gerealiseerd. Samen met de betrokken medewerkers van Centrada werken De Buurtontdekkers aan het creëren van een leefomgeving waarin bewoners prettig samenwonen en waarin ‘LARS.samenthuis’ het uitgangspunt is: een community waarin iedereen zich thuis voelt en bijdraagt aan een succesvolle woonervaring.


Lees meer >

DE BEERZERVELD EXPEDITIE

Beerzerveld (afgerond in 2022)

In juli 2020 zijn De Buurtontdekkers, in opdracht van Plaatselijk Belang Beerzerveld, gestart met de Beerzerveld Expeditie. We bezochten alle adressen in het dorp om samen met de dorpsbewoners een toekomstvisie voor Beerzerveld te ontwikkelen. Het doel van de expeditie was om de sociale samenhang te versterken, bewoners meer eigenaarschap te geven en een toekomstbestendig voorzieningenniveau te waarborgen. Dankzij de betrokkenheid van de bewoners heeft de expeditie geleid tot een concreet resultaat: de realisatie van nieuwbouwwoningen voor starters, jongeren en senioren, een cruciale stap voor de leefbaarheid en doorstroom van woningen in het dorp.


Lees meer >

LOPPERSUM ONDERWEEGNS

Loppersum (afgerond in 2021)

De Buurtontdekkers en Anton Bardie hebben samen gewerkt aan Loppersum Onderweegns, in het hart van het aardbevingsgebied door de gaswinning in Groningen. In opdracht van Dorpsbelangen Loppersum hebben we, samen met alle voorzieningen in het dorp, onderzocht hoe Loppersum er over vijf jaar uit zou moeten zien. Wat moet er veranderen, waar liggen de kansen, en welke ideeën hebben de bewoners voor de toekomst? In plaats van alleen te praten over de toekomst, hebben we met de voorzieningen een creatief pop-up museum gebouwd waarin hun visie op de toekomst van Loppersum werd tentoongesteld. Van de historische vereniging en de zorgcoöperatie tot de voetbalvereniging en lokale bedrijven – allemaal hebben ze hun unieke beeld van de toekomst bijgedragen. Dit project gaf bewoners de ruimte om actief mee te denken over wat er morgen al anders kan.


Lees meer >

ZEEHELDENBUURT

Ommen (afgerond in 2021)

In januari 2020 zijn De Buurtontdekkers, in opdracht van woningcorporatie Vechtdal Wonen, gestart met een Expeditie in de Zeeheldenbuurt in Ommen. Voor De Buurtontdekkers was dit een thuiswedstrijd, en voor Ommen de primeur op het gebied van buurtgericht werken. Tijdens onze inzet bleek al snel dat de grootste zorg van de bewoners de toenemende verloedering van hun buurt was. "In Ommen staan we inmiddels bekend als een achterbuurt, en daar schamen we ons voor," was een veelgehoorde uitspraak van de bewoners. Maar na een jaar intensieve samenwerking en actiegerichte betrokkenheid, zien we nu een Zeeheldenbuurt met veel potentie.


Lees meer >

WELKOM THUIS LOUWESHOEK

Amsterdam Nieuw-West (afgerond in 2020)

In opdracht van Woonzorg Nederland hebben De Buurtontdekkers, samen met de bewoners, de leefbaarheid en sfeer in het wooncomplex Louweshoek in Amsterdam Nieuw-West aanzienlijk verbeterd. Louweshoek, met 148 tweekamerwoningen, stond bekend om zijn lage leefbaarheidsscore en een gebrekkige sociale samenhang. In 2015 zijn we samen met de bewoners gestart met het proces Welkom Thuis. Ons doel was om de buurtbewoners te verenigen, eigenaarschap te versterken en de leefomgeving te transformeren naar een plek waar mensen zich weer thuis voelen. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van bewoners en De Buurtontdekkers is Louweshoek nu een levendige, betrokken community waar leefbaarheid en sociale samenhang weer centraal staan.


Lees meer >