DE LEIJENSTEIN
Vaassen (afgerond februari 2025)
- Buurtdesign
- Community development
- Levensverhalen en portretten
- Magazine en hospiteerspel
De Leijenstein is een appartementencomplex voor 55-plussers van woonstichting Triada in het centrum van Vaassen. In totaal 10 appartementen voor 1 en 2-persoons huishoudens. Met een gezamenlijke huiskamer, keuken en tuin. Het doel is dat de bewoners zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen met onderlinge hulp en het omzien naar elkaar.
Samen op je eigen
Uitdaging
In 2010 ging het concept De Leijenstein van start als een gemeenschap waarin bewoners niet alleen samenwoonden, maar ook omzagen naar elkaar. Door de jaren heen raakte deze oorspronkelijke bedoeling steeds meer op de achtergrond en verschoof de dynamiek naar een meer individuele woonvorm. De uitdaging was om dit tij te keren en terug te keren naar de kernwaarden van De Leijenstein: samenleven, verbondenheid en zorg voor elkaar. Ons doel was om, samen met de bewoners, opnieuw te bouwen aan een hechte community waarin iedereen een actieve rol speelt en waarin gedeelde verantwoordelijkheid en betrokkenheid centraal staan.

Aanpak
Vanuit De Buurtontdekkers hebben wij dit proces begeleid en gecoacht. Onze rol was om de bewoners te helpen bij het herontdekken en herdefiniëren van hun gezamenlijke missie en visie: hoe willen zij samenleven en wat betekent dit concreet in het dagelijks leven? Door middel van interactieve sessies, inspirerende workshops en constructieve dialoogmomenten hebben we de bewoners begeleid in het formuleren van gedeelde waarden en uitgangspunten. Dit heeft de basis gelegd voor een nieuwe, versterkte woonvorm van De Leijenstein, waarin bewoners niet alleen een huis delen, maar ook een hechte gemeenschap vormen waarin ze elkaar ondersteunen en samen een duurzame en sociale leefomgeving creëren.

Oplossing
Samen met de bewoners hebben wij een Magazine gemaakt waarin de missie, visie, samenleefregels, huisregels en portretten en levensverhalen van de bewoners zijn opgenomen. Dit Magazine biedt een beeld van hoe de bewoners met elkaar samen willen leven en een community willen vormen. Het dient tevens als informatiemiddel voor nieuwe bewoners. Daarnaast hebben we een spel ontwikkeld voor het hospiteren met nieuwe bewoners. Via dit spel ontdekken zowel de gemeenschap als de potentiële bewoner op een leuke en interactieve manier of er een wederzijdse klik is. Dit draagt bij aan een soepele integratie van nieuwe bewoners en versterkt de samenhang binnen De Leijenstein.

Impact
Dankzij onze coaching en begeleiding hebben de bewoners van De Leijenstein een gedeelde visie ontwikkeld: ‘Samen op je eigen’. Dit heeft geleid tot een sterke gemeenschap waarin bewoners zich niet alleen thuis voelen, maar ook daadwerkelijk onderdeel zijn van iets groters. Ze ondersteunen elkaar, ondernemen samen activiteiten en ervaren minder eenzaamheid. De woonvorm helpt mensen om langer zelfstandig te blijven wonen, met de zekerheid van een sociaal vangnet om zich heen.
Testimonial
Afscheidsbrief aan De Buurtontdekkers: "Lieve Baardmannen, Leuk dat wij jullie hebben leren kennen en dank voor jullie zorgen en wijze adviezen." Bewoners De Leijenstein
"Jullie hebben er dinsdag een geweldige dag van gemaakt , ik vind jullie twee professionals die zichtbaar voor goud gaan!" (bewoner Wijnand).
"In het begin van het project had ik zoiets van moet dit allemaal? Was een beetje sceptisch. Nu 3/4 jaar later zie ik het nut en de bedoeling van het ingezette pad en kan ik zeggen, goed en vooral leuk initiatief. Ik heb groot respect voor jullie aanpak. En scheiden doet lijden, maar we pikken het aangegeven stokje op!" (bewoner Andreas).

Belangrijk
Voor De Buurtontdekkers was dit project van grote waarde, omdat het onze missie versterkte: “voor de verandering”. Als kleinste community waarmee we ooit werkten, bood het project ons waardevolle inzichten in gemeenschapsvorming op detailniveau. De ontwikkeling van het Magazine en het hospiteerspel waren hierbij essentieel om bewoners te helpen hun gezamenlijke visie tastbaar te maken en een toekomstbestendige gemeenschap te creëren.
De Leijenstein werd een inspirerend voorbeeld voor andere woonvormen en projecten waarin sociale cohesie centraal staat. De lessen die we hieruit trokken, passen we inmiddels toe in nieuwe initiatieven, zoals de SamSam-huizen in Zwolle in opdracht van woningcorporatie SWZ. De Leijenstein bevestigde dat een gemeenschap niet vanzelf ontstaat, maar bewuste aandacht en ondersteuning nodig heeft om te floreren.
Oproep
Hebben jullie een specifieke woonvorm of community die ondersteuning kan gebruiken? Neem dan contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. We delen graag onze ervaringen uit De Leijenstein en het SamSam Huis en kijken hoe wij kunnen bijdragen aan het versterken van jullie community!