ZEEHELDENBUURT

Ommen (afgerond in 2021)

Wat doen wij hier

  • Ontdekken wat er speelt en leeft in de buurt
  • Tegengaan verloedering in de buurt
  • Versterken sociale samenhang en leefbaarheid
  • Versterken eigenaarschap bewoners
  • Opsporen en opleiden Buurcoaches
  • BEKIJK DE KAART

    Op dinsdag 10 maart 2020 hebben we nog de eerste bewonersavond georganiseerd in woon/zorgcentrum Oldenhaghen. Het coronabeleid was toen geen handen schudden. De tweede bewonersbijeenkomst een week later ging al niet meer door. We zaten landelijk inmiddels in de intelligente lockdown. Thuis werken, social distance en geen live contact meer met bewoners van de Zeeheldenbuurt. Vechtdal Wonen heeft het project tijdelijk stopgezet. In oktober hebben we de draad in de Zeeheldenbuurt weer opgepakt. 



    'Een vloot is een groep schepen die bij elkaar hoort en met hetzelfde doel op weg is'

    Uitdaging

    De Zeeheldenbuurt in Ommen, een van de oudste wijken van de stad, kampt met verloedering, een afnemende sociale samenhang en een beperkte betrokkenheid van bewoners. De wijk, die in de jaren '50 tijdens de wederopbouw ontstond, heeft te maken met een verzwakte leefbaarheid, terwijl veel bewoners zich passief opstellen tegenover hun eigen leefomgeving. De uitdaging voor De Buurtontdekkers was om de buurtbewoners te activeren, eigenaarschap te versterken en samen de buurt weer levendig en sociaal betrokken te maken.

    Aanpak

    In maart 2020 startten De Buurtontdekkers met een buurtanalyse en een bewonersavond in het woon-/zorgcentrum Oldenhaghen. Het doel was om bewoners te betrekken bij het verbeteren van de leefbaarheid in de Zeeheldenbuurt. Hoewel het project tijdelijk werd stilgelegd door de coronacrisis, werd het in oktober 2020 weer opgepakt met een vernieuwde aanpak: de Buurtvloot. Met de Buurtvloot gingen De Buurtontdekkers letterlijk de wijk in om ideeën te verzamelen via een schatkist, waarin bewoners hun ideeën konden deponeren. In totaal bezochten we 72 adressen en voerden we gesprekken met bewoners, wat leidde tot een sterke betrokkenheid en tal van ideeën voor de buurt.

    Oplossing

    Na het verzamelen van 30 ideeën, werden deze door de bewoners geprioriteerd tijdens een bewonersavond. Hieruit kwam een top 5 van buurtverbeteringen naar voren, waaronder verkeersveiligheid, een Jeu de Boules-baan, verlichting van gangpaden, en het opknappen van trottoirs. Samen met bewoners gingen we aan de slag om deze top 5 uit te voeren en bewoners te betrekken bij de realisatie van de plannen. Daarnaast werd tijdens de coronacrisis Zeehelden Hulp opgezet, een online platform om hulp en aanbod in de buurt te matchen.

    Impact

    Het project in de Zeeheldenbuurt heeft geleid tot een hernieuwd gevoel van betrokkenheid en eigenaarschap onder de bewoners. Dankzij de Buurtvloot-aanpak en de persoonlijke gesprekken met bewoners zijn er niet alleen praktische verbeteringen doorgevoerd, maar is ook de sociale samenhang versterkt. De top 5 van buurtverbeteringen wordt uitgevoerd, en bewoners voelen zich meer verantwoordelijk voor hun leefomgeving. Het project heeft geleid tot een blijvende verandering in de manier waarop bewoners hun buurt zien en bijdragen aan het behoud van de leefbaarheid.

    Testimonial

    "De Buurtvloot-aanpak heeft onze buurt echt weer tot leven gebracht. Dankzij De Buurtontdekkers hebben we niet alleen onze buurt kunnen verbeteren, maar ook als bewoners meer contact met elkaar gekregen. Het idee om met een schatkist ideeën op te halen, zorgde ervoor dat iedereen betrokken raakte. Nu werken we samen aan concrete verbeteringen zoals verkeersveiligheid en de opknapbeurt van onze trottoirs. Het voelt goed om als buurt de handen ineen te slaan en samen de toekomst vorm te geven." – Bewoner Zeeheldenbuurt

    Belangrijk

    Het project in de Zeeheldenbuurt is belangrijk omdat het laat zien hoe buurtbewoners, door middel van een creatieve en actiegerichte aanpak, de regie kunnen terugpakken over hun leefomgeving. De inzet van de Buurtvloot zorgde ervoor dat bewoners niet alleen ideeën aandroegen, maar ook actief betrokken waren bij de uitvoering ervan. Dit project toont aan hoe eigenaarschap, sociale samenhang en leefbaarheid in een verouderde buurt versterkt kunnen worden, zelfs in uitdagende tijden zoals de coronacrisis.

    Oproep

    Wil je jouw buurt ook nieuw leven inblazen en samen met bewoners aan de slag gaan om de leefbaarheid te verbeteren? Neem contact met ons op en ontdek hoe De Buurtontdekkers met een creatieve en actiegerichte aanpak jouw buurt kan transformeren.

    Buurtvloot4.jpeg
    ZHB2.jpg
    Antonie gangpad.jpg
    Buurt-76.jpg

    ONTDEK WAT WIJ VOOR JOU KUNNEN DOEN