LOPPERSUM ONDERWEEGNS
Loppersum (afgerond in 2021)
Wat doen wij hier
- Toekomstschets dorp
- Met voorzieningen en bewoners
- Versterken leefbaarheid dorp
- Versterken eigenaarschap bewoners
Een aardbeving op 16 augustus 2012 bij Huizinge in de gemeente Loppersum had een magnitude van 3,6. De sterkste aardbeving ooit gemeten in Noord Nederland. Door de aardbevingen hebben de bewoners een hoop ellende meegemaakt. Dorpsbelangen wil met de voorzieningen en de bewoners een toekomstschets maken van Loppersum. Waar liggen de kansen voor het dorp? De Buurtontdekkers en Anton Bardie gaan Dorpsbelangen hierbij helpen.
'Als we maar geen geeltjes gaan plakken'
Uitdaging
Loppersum, een dorp in het Groningse aardbevingsgebied, heeft door de aardbeving van 16 augustus 2012 bij Huizinge grote fysieke en sociale schade opgelopen. Veel huizen en gebouwen in het dorp hebben scheuren opgelopen, en de lokale gemeenschap is sociaal gezien ook beschadigd. Dorpsbelangen wil samen met de voorzieningen en bewoners een toekomstschets maken voor Loppersum om de leefbaarheid te versterken en de kloof tussen bewoners en voorzieningen te dichten. De uitdaging is om, ondanks de fysieke en emotionele schade, een nieuw perspectief te ontwikkelen dat eigenaarschap bij de bewoners vergroot en het dorp toekomstbestendig maakt.
Aanpak
Om de toekomst van Loppersum vorm te geven, zijn De Buurtontdekkers en Blink in 2020 gestart met het project ‘Loppersum Onderweegns’, samen met Dorpsbelangen. Dit project richtte zich op het creatief betrekken van de bewoners en de voorzieningen in het dorp. Vier woningen, beschikbaar gesteld door Woonzorg Nederland, werden omgetoverd tot een pop-up museum, waar verschillende voorzieningen in Loppersum hun visie op de toekomst konden delen. In plaats van traditionele brainstormmethoden zoals geeltjes plakken, werd gekozen voor creatieve dialogen om de behoeften en wensen van bewoners en voorzieningen in kaart te brengen. Deze input werd verwerkt in een groei-expositie, waar uiteindelijk ook de bewoners hun feedback op konden geven en hun eigen onderwerpen konden toevoegen.
Oplossing
De creatieve aanpak van Loppersum Onderweegns resulteerde in een door bewoners en voorzieningen gedragen toekomstschets voor Loppersum. De input die werd verzameld via de expositie in de pop-up woningen, zorgde voor een breed draagvlak binnen het dorp. Bewoners en voorzieningen werkten samen aan oplossingen die de leefbaarheid en het voorzieningenniveau versterken. De toekomstschets bevat concrete voorstellen voor de fysieke, sociale en economische ontwikkeling van het dorp richting 2025, waarin de gemeenschappelijke visie centraal staat.
Impact
Loppersum Onderweegns heeft het dorp geholpen om te herstellen van de aardbevingen, niet alleen fysiek maar ook sociaal. Door bewoners en voorzieningen samen te brengen, is de kloof tussen beide groepen verkleind. De groei-expositie heeft gezorgd voor nieuwe inzichten en oplossingen die door de hele gemeenschap worden gedragen. Het project heeft bijgedragen aan een sterker gevoel van eigenaarschap onder de bewoners en een hernieuwde verbinding tussen de mensen en de voorzieningen van het dorp. De toekomstschets biedt een duidelijk pad naar 2025, waarin Loppersum toekomstbestendig blijft, met een solide voorzieningenniveau en een sterke sociale structuur.
Testimonial
"De samenwerking met De Buurtontdekkers tijdens het project Loppersum Onderweegns was van begin tot eind fantastisch. Hun creatieve aanpak en vermogen om mensen op een laagdrempelige manier te betrekken, zorgden ervoor dat we als team echt het verschil konden maken. Mede dankzij De Buurtontdekkers hebben we bewoners en voorzieningen niet alleen samengebracht, maar ook een gezamenlijke toekomstvisie voor Loppersum ontwikkeld die breed gedragen wordt. Wat deze samenwerking zo bijzonder maakte, was het vertrouwen en de ruimte die wij samen gaven aan iedereen om actief mee te doen. Dit project laat zien hoe krachtig co-creatie kan zijn als je het op de juiste manier aanpakt. Samen hebben we iets moois neergezet waar het dorp nog jarenlang profijt van zal hebben." – Anton Bardie, samenwerkingspartner
Belangrijk
Voor De Buurtontdekkers was het project Loppersum Onderweegns van groot belang, omdat het laat zien hoe een door aardbevingen getroffen gemeenschap opnieuw kan opbloeien door co-creatie en eigenaarschap. De inzet van creatieve methoden zoals de pop-up expositie in samenwerking met de voorzieningen heeft ervoor gezorgd dat bewoners zich niet alleen gehoord voelden, maar ook actief betrokken waren bij het vormgeven van hun eigen toekomst. Dit project is een voorbeeld van hoe lokale gemeenschappen door samenwerking kunnen herstellen van fysieke en sociale schade.
Oproep
Wil je ontdekken hoe wij samen met bewoners en voorzieningen kunnen bouwen aan een toekomstbestendig dorp? Neem contact met ons op en ontdek hoe De Buurtontdekkers jouw community kan ondersteunen bij het versterken van sociale cohesie en het ontwikkelen van een gemeenschappelijke visie voor de toekomst.