LARS.samenthuis

Lelystad (afgerond in 2022)

Wat doen wij hier


  • Bouwen aan een sterke en gelukkige  community
  • Coachen bewoners en medewerkers Centrada 
  • Gericht op community development
  • Opzetten en ontwikkelen bewonerscoöperatie

BEKIJK DE KAART

LARS.samenthuis. Dat is de bedoeling van 'Wonen bij LARS. Bewoners die samen hun thuis creëren. Bouwen aan een community terwijl er nog geen community is. En dan ook nog eens vanuit drie specifieke doelgroepen: statushouders, spoedzoekers en Eu-werkers. Dat is de mooie uitdaging waar De Buurtontdekkers voor staan, samen met de bewoners en de betrokken medewerkers van Centrada. 

'SAMEN THUIS daar staan we voor!'

Uitdaging

De uitdaging bij LARS.samenthuis was het creëren van een sterke, hechte community in een wooncomplex met diverse doelgroepen, zoals statushouders, spoedzoekers en EU-werkers. Het doel was om vanuit deze uiteenlopende achtergronden een gevoel van saamhorigheid te ontwikkelen, terwijl er nog geen bestaande gemeenschap was. De vraag was hoe deze bewoners betrokken konden worden bij het opbouwen van hun eigen community, waarin ze niet alleen samenwonen, maar ook samen verantwoordelijkheid nemen voor de leefbaarheid en sociale cohesie.

Aanpak

In augustus 2020 zijn De Buurtontdekkers gestart met het project ‘Wonen bij LARS’, samen met de medewerkers van Centrada. Het proces begon met een verkennende fase waarin De Buurtontdekkers ontdekten wat er leefde en speelde onder de toekomstige bewoners. In december 2020 en de daaropvolgende maanden werden de drie wooncomplexen opgeleverd. Tijdens de oplevering, toen bewoners hun sleutels ontvingen, vroegen De Buurtontdekkers hen naar hun ideeën en wensen voor de toekomst van LARS. In totaal werden 104 ideeën verzameld, die in de ICT-tool Buurtluks zijn gezet om inzichtelijk te maken wat er binnen de community speelt.

Oplossing

De oplossing was het opzetten van een actieve bewonerscoöperatie en het uitvoeren van de ideeën die door de bewoners zelf waren aangedragen. Ideeën zoals de inrichting van de tuin, speelvoorzieningen voor kinderen, sportvelden, barbecues, moestuinen en activiteiten zoals voetbalwedstrijden en trefbal werden uitgevoerd om de sociale samenhang te bevorderen. Het initiatief voor het opzetten van een  bewonerscoöperatie werd begeleid door De Buurtontdekkers, waarbij enkele bewoners werden opgeleid tot Buurcoach. De Buurtontdekkers coachten zowel de bewoners als de medewerkers van Centrada in dit proces van co-creatie en community development.

Impact

LARS.samenthuis heeft geleid tot een betrokken, zelforganiserende community. Door de bewoners actief te betrekken bij de besluitvorming en het uitvoeren van hun eigen ideeën, ontstond een gevoel van eigenaarschap. Dit zorgde voor een duurzame verbetering van de leefbaarheid en sociale cohesie in het complex. Het idee van de bewonerscoöperatie en de opleiding van Buurcoaches droegen bij aan een langdurige betrokkenheid van de bewoners. Door initiatieven zoals moestuinen, sportactiviteiten en gezamenlijke barbecues werden sociale banden versterkt en werd LARS een levendige en hechte community van mensen van over de hele wereld.

Testimonial

"LARS.samenthuis heeft bewezen hoe krachtig co-creatie kan zijn. Als projectleider was ik onder de indruk van hoe De Buurtontdekkers bewoners van verschillende achtergronden, zoals statushouders en spoedzoekers, bij elkaar brachten om samen een hechte community te vormen. Dit project is een uitstekend voorbeeld van hoe je deze doelgroepen op een goede manier een tijdelijke woning kunt bieden, terwijl je tegelijkertijd werkt aan sociale samenhang. Door de aanpak van De Buurtontdekkers kregen bewoners niet alleen de ruimte om hun ideeën te delen, maar ook de verantwoordelijkheid om actief bij te dragen aan hun leefomgeving. Het resultaat is een gemeenschap waar bewoners zich echt thuis voelen en waar sociale cohesie tot bloei is gekomen. Dit project laat zien hoe we samen kunnen bouwen aan duurzame leefbaarheid." – Hakima Toufik, projectleider Triada

Belangrijk

Voor De Buurtontdekkers was het project LARS.samenthuis van groot belang omdat het bewees dat zelfs in een divers wooncomplex, zonder bestaande sociale structuur, een sterke community kan worden opgebouwd. Het succes van het project liet zien hoe belangrijk het is om bewoners actief te betrekken en hen zeggenschap te geven over hun leefomgeving. Door middel van co-creatie en het gebruik van innovatieve tools zoals Buurtluks, konden we bewoners een platform bieden om hun ideeën werkelijkheid te laten worden. De betrokkenheid van bewoners bij de ontwikkeling van de bewonerscoöperatie en het opleiden van Buurcoaches benadrukt hoe essentieel het is om eigenaarschap te bevorderen voor een duurzame impact.

Oproep

Ben je benieuwd hoe wij samen met bewoners en partners een betrokken en zelforganiserende community kunnen opbouwen met een community die nog niet bestaat? Neem contact met ons op en ontdek hoe De Buurtontdekkers kan helpen bij het creëren van een community, waarin bewoners zeggenschap hebben over hun eigen woonomgeving.

IMG_4125.jpg
IMG_6986.jpg
IMG_6483.JPG
IMG_6481.JPG

ONTDEK WAT WIJ VOOR JOU KUNNEN DOEN