OMMEN MET MEKAERE
Ommen (afgerond in 2023)
- Armoede bestrijden
- Nieuwe energie in de Ontwikkelgroep brengen
- Oplossingen bedenken
- Convenant herijken
- Input leveren voor minimabeleid
'Ommen Met Mekaere' is de titel geworden van het programma om de armoede in de gemeente Ommen op te lossen. Dat was eerst 'Ommen armoedevrij'. In 2018 is er onderzoek gedaan naar het armoedevraagstuk in Ommen. In totaal 402 huishoudens leefde op dat moment op of onder de armoedegrens. De verwachting is dat dit aantal alleen maar is toegenomen en gezien de energiecrisis nog verder zal toenemen. Armoede is niet alleen een probleem van de mensen die in armoede leven, maar van ons allemaal. We moeten het 'met mekaere' oplossen.
Gelijke kansen voor iedereen!
Uitdaging
Ommen kampt met een groeiend probleem van armoede. In 2018 leefden 402 huishoudens, waaronder 210 kinderen en jongeren, op of onder de armoedegrens. Vooral eenoudergezinnen en huishoudens met een niet-westerse migratieachtergrond werden getroffen. Door de energiecrisis is de verwachting dat dit aantal verder zal stijgen. Armoede is echter niet alleen een probleem voor de mensen die ermee te maken hebben, maar voor de hele gemeenschap. Het doel van het programma ‘Ommen Met Mekaere’ is om armoede gezamenlijk aan te pakken en op te lossen door gelijke kansen te creëren voor iedereen.
Aanpak
Het proces begon met het herijken van het convenant uit 2015 en het vaststellen van een nieuw hoger doel: "Met Mekaere lossen we de armoede op door gelijke kansen voor iedereen te creëren." We hebben 27 betrokken organisaties geraadpleegd om te begrijpen waarom zij zich willen inzetten voor het armoedevraagstuk en wat hun rol in dit proces is. Uiteindelijk bleven er 23 organisaties over, die samen met de gemeente Ommen de Ontwikkelgroep vormen. Daarnaast werden ervaringsdeskundigen betrokken bij het proces, omdat zij uit eigen ervaring weten wat wel en niet werkt.
Oplossing
De Ontwikkelgroep kwam drie keer samen in de inspirerende omgeving van de Wolfskuil, waar vier ervaringsdeskundigen hun persoonlijke cases inbrachten. Deze cases dienden als basis voor de deelnemende organisaties om creatieve oplossingen te bedenken. Tijdens de sessies werden nieuwe doelen en oplossingsrichtingen bepaald, gericht op het creëren van gelijke kansen en het aanpakken van de oorzaken van armoede. Door middel van interactieve activiteiten zoals een stellingenspel, live popquiz, en creatieve ontwerpsessies, werd nieuwe energie ingebracht in de groep en werden haalbare oplossingen bedacht voor het armoedevraagstuk in Ommen.
Impact
Het programma ‘Ommen Met Mekaere’ heeft niet alleen geleid tot het herijken van het convenant en het ontwikkelen van nieuwe oplossingsrichtingen, maar ook tot een hernieuwde energie en enthousiasme binnen de Ontwikkelgroep. Door de actieve betrokkenheid van ervaringsdeskundigen en organisaties werd een breed draagvlak gecreëerd voor de bestrijding van armoede in Ommen. Deze samenwerking heeft gezorgd voor nieuwe perspectieven en inzichten, en levert belangrijke input voor het minimabeleid van de gemeente Ommen.
Testimonial
"Als ervaringsdeskundige was ik betrokken bij ‘Ommen Met Mekaere’ om mijn ervaringen en inzichten te delen. Voor mij was dit een kans om samen met de gemeente en andere organisaties te werken aan echte oplossingen voor armoede in onze gemeenschap. De bijeenkomsten met de Ontwikkelgroep gaven mij het gevoel dat we eindelijk gehoord werden, en ik zag hoe we samen stappen konden zetten om gelijke kansen voor iedereen te creëren. Het was dan ook een grote teleurstelling dat de gemeente zonder overleg besloot het project te stoppen. Het voelde alsof ons initiatief, waar zoveel energie en hoop in zat, werd ondermijnd. Het is frustrerend dat ambtenaren soms in de weg staan van initiatieven die uit de gemeenschap zelf komen. Ondanks dit geloof ik nog steeds dat we ‘met mekaere’ armoede kunnen oplossen, maar dan moeten we wel samen aan tafel blijven zitten." – Olga Roffel, ervaringsdeskundige
Belangrijk
Voor De Buurtontdekkers was het project ‘Ommen Met Mekaere’ van groot belang omdat het liet zien hoe armoede op een creatieve manier kan worden aangepakt via samenwerking tussen organisaties, de gemeente en ervaringsdeskundigen. Helaas werd het project abrupt beëindigd toen ambtenaren van de gemeente Ommen, zonder overleg met de Ontwikkelgroep, besloten om de stekker eruit te trekken. Dit leidde tot het mislukken van een bewonersinitiatief dat juist gericht was op co-creatie en het versterken van de gemeenschap. Zelfs de nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, bracht een werkbezoek aan De Buurtontdekkers om te begrijpen waarom ‘Ommen Met Mekaere’ was mislukt. Het is een schrijnend voorbeeld van hoe ambtenaren soms in de weg staan van oplossingen die vanuit de gemeenschap komen – een probleem dat helaas niet alleen in Ommen voorkomt.
Oproep
Wil je weten hoe wij samen met ervaringsdeskundigen en partners armoede kunnen aanpakken en gelijke kansen kunnen creëren? Neem contact met ons op en ontdek hoe De Buurtontdekkers kan bijdragen aan het oplossen van armoedevraagstukken in jouw gemeente of organisatie.