OVERZICHT

07 november 2023

FLES 9: DE KRACHT VAN BUURTONTDEKKEN

De Buurtontdekkers hebben Buurtdesign ontwikkeld. Een creatieve buurtaanpak: ‘voor meer buurtgeluk’! Buurtgeluk is het gevoel van tevredenheid en verbondenheid dat bewoners in hun buurt ervaren. Dit buurtgeluk wordt versterkt wanneer bewoners actief deelnemen, denken en werken aan het samen oplossen van de uitdagingen in hun buurt. Door samen te werken, voelen zij zich meer met elkaar verbonden, wat niet alleen hun gevoel van geluk in de buurt versterkt, maar ook helpt bij het samen aanpakken van uitdagingen. Bij De Buurtontdekkers draait alles om het creëren van een proces van sociale verandering en het stimuleren van eigenaarschap onder buurtbewoners. Of het nu gaat om bestaande buurten of buurten van de toekomst, onze aanpak blijft gericht op het versterken van communities.

Elke bestaande buurt is een levend ecosysteem met zijn eigen dynamiek en interacties. Deze buurten zijn niet alleen geografische locaties, maar communities waar relaties en verbondenheid centraal staan. Het zijn de kleine en grote momenten die buurten hun unieke karakter geven. Vanuit De Buurtontdekkers is ons doel duidelijk: we coachen bewoners en partners bij het versterken en bevorderen van deze momenten ‘voor meer buurtgeluk’.

De toekomst biedt een canvas van mogelijkheden. Nederland gaat de komende jaren op de schop, omdat er veel nieuwe woningen gebouwd gaan worden die de wooncrisis moeten oplossen. Nieuwe buurten zullen ontstaan als podia waarop nieuwe verhalen en communities zullen bloeien. Zelfs als fysieke structuren nog worden gevormd, is het de interactie en dynamiek van toekomstige bewoners die een buurt haar ziel en karakter zullen geven. Met een belofte van diversiteit, nieuwe ervaringen en tradities, staat er zoveel te wachten. Bij De Buurtontdekkers kijken we vol verwachting uit naar deze nieuwe buurten, klaar om samen met de bewoners aan een nieuw hoofdstuk te beginnen.

Bij ontdekken, stap 2 van Buurtdesign, kijken we verder dan het oppervlakkige. In plaats van simpelweg te observeren wat er speelt en leeft in de buurt, graven we dieper. We zoeken naar de kern van de grootste uitdaging waarmee bewoners worden geconfronteerd wanneer ze iets in de buurt willen veranderen. Dit vergt een diepgaande analyse, een empathische benadering en vooral een wil om samen te werken. Het ware potentieel van Buurtdesign wordt ontketend wanneer we de handen ineenslaan met de veranderaars in de buurt. In plaats van vast te zitten in eindeloze vergaderingen en plannen te smeden, duiken we rechtstreeks in de actie. Door samen een eerste prototype te ontwerpen als reactie op de uitdaging, wordt de creativiteit en innovatie van de community aangewakkerd. Deze directe actie, deze maakkracht, injecteert een onmiddellijke dosis energie in de buurt. Onze ervaring is dat bewoners dit veel leuker vinden dan vergaderen en plannen maken. Het is op een leuke manier doen en snel resultaten boeken. Dan krijg je bewoners in beweging.

Vaak komen we in de buurten dezelfde uitdagingen tegen, gericht op het versterken van ontmoeting, leefbaarheid, sociale samenhang en buurteconomie. Ontmoeting is de basis om de uitdagingen van elke buurt te ontdekken. Leefbaarheid gaat niet alleen over de fysieke ruimtes waarin we leven, maar over de kwaliteit van leven die deze ruimtes bieden. Sociale samenhang gaat over het gevoel van gemeenschap, van verbondenheid, en van erkenning dat iedereen zich gewaardeerd en gehoord voelt. Buurteconomie gaat vooral over waarde creëren door ondernemers die verbonden zijn aan de buurt. Om zoveel mogelijk de geldstromen in de wijk zelf te houden. Wij komen veel dezelfde vraagstukken tegen in buurten. Hondenpoep, parkeerproblematiek, te hard rijden in de straat, onderhoud groen en tuinen. Maar waar krijgen bewoners nou energie van?

Bij ‘ontdekken’ stap 2 van onze aanpak Buurtdesign gaan we niet op zoek naar wat er speelt en leeft in de buurt, maar ontdekken wij wat de grootste uitdaging is van bewoners, om iets te veranderen in de buurt. Wij gaan op zoek naar de veranderaars, bewoners die iets willen veranderen en daar ook de schouders onder willen zetten. Samen met de veranderaars in de buurt komen we snel in actie, door het ontwerpen van een eerste prototype als oplossing voor de uitdaging. Dit eerste prototype gaan we direct testen in de buurt. Om zo meer bewoners te betrekken bij het ontwerpen van de oplossing voor de uitdaging en ontdekken we welke kansen dit biedt.

Buurtdesign is meer dan alleen een aanpak of proces; het creëert nieuwe vormen van samenleven, van interactie en van groei. In deze reis van ontdekking en vernieuwing is het essentieel om te herkennen dat verandering niet alleen gaat over het aanpakken van uitdagingen, maar ook over het vieren van successen, hoe klein ook. Bij De Buurtontdekkers zijn we gepassioneerd over het vormen van sterke communities waar iedereen zich welkom en thuis voelt.

Website BUURTDESIGN

LinkedIn BEDRIJFSPAGINA

Wij gaan op zoek naar de veranderaars