OVERZICHT

08 maart 2023

FLES 6: SOCIALE INNOVATIE: OPLOSSEN VAN PROBLEMEN IN DE BUURT

Sociale innovatie kan worden beschouwd als een krachtig instrument om sociale problemen op te lossen en communities te versterken. In het bijzonder kan sociale innovatie worden ingezet bij het aanpakken van problemen in de buurt. Sociale innovatie stelt de mens en het samenleven centraal. Sociale innovatie is een term die verwijst naar het ontwikkelen en implementeren van nieuwe ideeën, concepten en strategieën om sociale problemen op te lossen of maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Het gaat hierbij niet alleen om het creëren van nieuwe oplossingen, ideeën of diensten, maar ook om het ontwikkelen van nieuwe organisatiestructuren, beleidsmaatregelen en vormen van co-creatie die bijdragen aan een duurzame, inclusieve en rechtvaardige samenleving. Sociale innovatie heeft betrekking op verschillende gebieden, zoals sociale samenhang, leefbaarheid, gezondheidszorg, onderwijs, werkgelegenheid, armoedebestrijding, milieubescherming, energievoorziening en culturele diversiteit. Het doel is om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren en tegelijkertijd de impact van innovatie te vergroten.


Sociale innovatie kan bijdragen aan het oplossen van problemen in de buurt door nieuwe ideeën en samenwerkingsmodellen te ontwikkelen die gericht zijn op het aanpakken van specifieke sociale uitdagingen in de community. Maar hoe kan sociale innovatie daaraan bijdragen?


1.    Bottom-up benadering: Allereerst door een bottom-up benadering. Sociale innovatie begint vaak met het ontdekken van de vraagstukken in de buurt en het identificeren van de problemen waar bewoners mee te maken hebben. Door buurtbewoners te betrekken bij het ontwikkelingsproces en ideeën te verzamelen, kunnen innovatieve oplossingen worden gevonden die passen bij de lokale context.


2.    Samenwerking partners: Sociale innovatie draait om het vinden van nieuwe manieren van samenwerken tussen verschillende partners in de buurt, zoals lokale overheden, buurtbewoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Door kennis en middelen te delen, kunnen problemen effectiever worden aangepakt. Een mooi voorbeeld hiervan is de BUURT FBRK in Vaassen, waarbij de bewoners in designteams samen met woonstichting Triada en de gemeente, oplossingen en ideeën ontwikkelen voor de vraagstukken in de buurt.


3. Experimenteren: Bij sociale innovatie draait het vaak om het ontwikkelen van nieuwe concepten en prototypes die in de praktijk kunnen worden getest en geëvalueerd. Door middel van experimenten kan worden bekeken welke ideeën wel of niet werken en kunnen succesvolle experimenten worden opgeschaald. Een mooi voorbeeld hiervan is de bewonerscoöperatie Kamperpoorterij in Zwolle, die een oude school transformeren naar een wijkvoorziening als nieuw kloppend hart van de wijk.


4.    Digitale technologieën: Digitale technologieën kunnen worden ingezet om sociale innovatie te bevorderen. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van tools die vanuit data de vraagstukken op buurtniveau inzichtelijk kunnen maken. Vanuit De Buurtontdekkers zijn wij op zoek naar, of ontwikkelen wij zelf dit soort tools. Om via digitale technologieën een veel beter beeld te krijgen van wat er speelt en leeft in de buurt.


5.    Sociale ondernemingen: Sociale ondernemingen zijn bedrijven die zich richten op het oplossen van sociale problemen. Natuurlijk doen maatschappelijke organisaties dat ook. Het verschil is, dat sociale ondernemingen werken vanuit de eigen bedoeling, een eigen verdienmodel hebben en geen subsidie ontvangen van de overheid. Daardoor kunnen sociale ondernemingen eigen keuzes maken en zo meer impact creëren. Door het ontwikkelen van nieuwe sociale ondernemingen, zoals bewonerscoöperaties, kunnen er meer innovatieve oplossingen worden gevonden voor sociale vraagstukken. En dat leidt dan weer tot meer impact in de buurt.


Conclusie
Sociale innovatie kan een krachtig instrument zijn bij het aanpakken van problemen in de buurt en het bevorderen van sterke communities. Een bottom-up benadering, samenwerking tussen alle betrokken partners, experimenten en prototypes en digitale technologieën zijn enkele manieren waarop sociale innovatie kan worden ingezet. Om innovatieve oplossingen te vinden voor lokale problemen. Het is belangrijk om de bewoners te betrekken bij het proces van sociale innovatie en om ervoor te zorgen dat de oplossingen die worden ontwikkeld passen bij de lokale context en behoeften van de bewoners in de buurt.


Bedrijfspagina


Flessenpost

Sociale innovatie kan een krachtig instrument zijn bij het aanpakken van problemen in de buurt