OVERZICHT

13 juli 2023

FLES 8: BUURTDESIGN, SAMENWERKEN AAN EEN BUURT IN ZEVEN STAPPEN

Het verlangen naar een andere samenleving. Het begint allemaal met het samen formuleren van een ambitie, de eerste stap in het Buurtdesign-proces. Onze ambitie is om een buurtsamenleving te creëren waarin experimenteren en actie samenkomen. Als buurtdesigners begrijpen we dat het maken van fouten normaal is wanneer we nieuwe dingen proberen. We willen samenwerken aan ingewikkelde problemen en een cultuur van verandering opbouwen, samen met bewoners en hun partners. Ons doel is om de lokale samenleving te veranderen en een toekomst te bouwen waarin iedereen gelukkig kan zijn: 'voor meer geluk in de buurt'!

De ambitie van Buurtdesign draait om het verlangen naar een andere samenleving. We willen bewoners en partners inspireren om samen positieve veranderingen te maken. Hiervoor moeten we leren om op een andere manier te kijken, te denken en te doen. Durven experimenteren en een proces in beweging zetten zonder de uitkomst van tevoren te bepalen. Samen met bewoners en partners kijken welke waarden we willen nastreven bij het aanpakken van de problemen in de buurt. Ons doel is niet alleen om problemen op te lossen, maar ook om nieuwe waarden te creëren. Dat is waar het om draait bij sociale systeemverandering. Samen met besluitvormers kijken waar er ruimte is om te experimenteren!

Naast het vaststellen van gezamenlijke ambities speelt cultuurverandering een belangrijke rol in het Buurtdesign-proces. Dit betekent dat we samen met besluitvormers kijken waar er ruimte is om te experimenteren, om oude gewoontes los te laten. Het is essentieel dat alle betrokken partijen samenwerken als gelijkwaardige partners, met respect voor verschillende perspectieven en expertise. Door deze samenwerking ontstaat er een creatieve omgeving voor innovatie en systeemverandering.

De Ambitie Expeditie is een ontdekkingsreis naar de ambities van de betrokken partners in het Buurtdesign-proces. Tijdens de 'Ambitie Expeditie' zetten we de eerste stappen in deze samenwerking. Tijdens deze expeditie onderzoeken we de ambities van bewoners, de gemeente en andere organisaties. We richten ons specifiek op de buurt waar de verandering plaatsvindt. Het doel is om gezamenlijke ambities te formuleren en na te streven. Wat willen we bereiken in deze buurt? Hoe kunnen we samenwerken? Welke stappen moeten we nemen? Bewoners krijgen veel ruimte om zelf de problemen in hun buurt op te lossen.

Tijdens de eerste 'Ambitie Expeditie' in de wijk Woldwijck in Hoogezand werd de volgende beginambitie vastgesteld: 'wij willen samen bouwen aan de toekomst van Woldwijck vanuit het bewonersperspectief!' Na een middag brainstormen, waarbij we veel vaktermen, beleidstaal, landelijke thema's en wensdenken hebben besproken, werd bovenstaande ambitie leidend. Alles wat we nu gaan doen gericht op de toekomst van Woldwijck, moet passen bij het perspectief van de bewoners. We gaan eerst samen ontdekken wat dat perspectief is. Het was een speelse middag waarbij we vanuit individuele ambitie stapsgewijs toe hebben gewerkt naar een gezamenlijke ambitie. Daarbij speelden wij tussen de rondes door onze pop-quiz. Al met al een geslaagde middag waarin spel, creativiteit en doen hebben geleid tot één ambitie.

Het is belangrijk om in een vroeg stadium gezamenlijke de ambities voor de buurt vast te stellen. Deze ambities vormen de basis voor de volgende stappen in het Buurtdesign-proces. Naarmate het proces vordert, kunnen we de ambities verder verfijnen en specifieker maken voor elk vraagstuk. Sociale verandering gaat immers om het samen creëren van nieuwe waarden voor de problemen in de buurt. Zo werd het vraagstuk 'spelen' in de BUURT FBRK in Vaassen door bewoners gedefinieerd als 'natuurspelen', maar waren de achterliggende waarden meer gericht op ontmoeting en sociale samenhang tussen de bewoners van de Industriewijk.

Buurtdesign is een proces van zeven stappen: ambitie, ontdekken, vraagstukken, oplossingen/ideeën, prototype, testen en volhouden. Elke stap is belangrijk en draagt bij aan het uiteindelijke doel: het creëren van sociale systeemverandering die positieve invloed heeft op de buurtsamenleving. In een tijd waarin onze samenleving snel verandert en nieuwe uitdagingen met zich meebrengt, is Buurtdesign een waardevolle aanpak om complexe vraagstukken op lokaal niveau op te lossen. Het brengt mensen samen, stimuleert creativiteit en biedt een platform om sterke buurten te ontwerpen waar bewoners zich thuis voelen. In onze volgende Flessenpost is stap 2 VAN BUURTDESIGN aan de beurt: ONTDEKKEN.

Website BUURTDESIGN

LinkedIn BEDRIJFSPAGINA

De ambitie van Buurtdesign draait om het verlangen naar een andere samenleving