OVERZICHT

29 november 2023

FLES 10: UITDAGINGEN AANGAAN IN BUURTDESIGN

Hierbij is het fundamenteel dat bewoners deze uitdagingen aangaan, omdat het hen in staat stelt de toekomst van hun buurt vorm te geven en bijdraagt aan betekenisvolle en blijvende veranderingen in het systeem. Elke uitdaging is een leerervaring. Bewoners verwerven nieuwe vaardigheden en inzichten terwijl ze werken aan gemeenschappelijke doelen. Dit leren gaat over samenwerking, het begrijpen van de complexiteit van onze leefomgeving, en het ontwikkelen van sterke communities. We gaan samen met bewoners aan de slag om de daadwerkelijke oplossingen te ontwerpen. Wij als Buurtontdekkers gaan ervan uit dat iedereen creatief is en met de juiste tools kan mee ontwerpen aan de uitdagingen van de buurt.

In de praktijk van community development is ontwerpend onderzoek een impactvolle aanpak. Het is een benadering die wetenschappelijke nieuwsgierigheid combineert met creatieve probleemoplossing, en het vormt de kern van onze Buurtdesign-aanpak. Deze aanpak stimuleert innovatie en sociale verandering door duurzame oplossingen voor buurten te bedenken en te implementeren. Ontwerpend onderzoeken gaat om een herhalend proces dat de gebruiker centraal stelt. Het gebruikt ontwerpdenken om complexe problemen aan te pakken en combineert inzichten in menselijk gedrag met de materiële aspecten van ruimtelijke vormgeving. Onderzoek in het 'Journal of Urban Design' toont aan dat deze aanpak strategieën bevordert die zowel sociaal responsief als ruimtelijk effectief zijn.

Buurten staan voor een scala aan uitdagingen, die variëren van het ontwerpen van openbare ruimtes die ontmoetingen stimuleren, tot het versterken van sociale netwerken, het creëren van een gezonde leefomgeving, en het aanpakken van armoede. Deze kwesties zijn niet eenvoudig, maar bieden rijke kansen voor verbetering en versterking van de communities. Een fundamentele uitdaging binnen Buurtdesign is het stimuleren van eigenaarschap onder bewoners. Dit is essentieel voor langdurige verandering en betrokkenheid bij de besluitvorming en ontwikkeling van de buurt.

De BUURT FBRK, een Buurtdesign-aanpak in de Industriewijk van Vaassen, is een levendig voorbeeld te zien van hoe ontwerpend onderzoek de communities kan mobiliseren. Bewoners identificeerden 'spelen' en 'het aanzicht van de wijk' als belangrijke uitdagingen voor de levenskwaliteit. Samen met de bewoners kwam het concept 'de vloer is lava’ tot leven. Zij ontwierpen het plan met elkaar in verschillende ontwerp sessies. De uitdaging begon met het begrijpen van de lokale context en het observeren van speelgedrag, wat leidde tot een prototype dat niet alleen de jeugd aanspreekt, maar ook de volwassenen stimuleert tot ontmoeting en beweging in de buitenruimte.

Designteams van bewoners hebben een actieve bijdrage geleverd aan het vormgeven van de oplossingen, waardoor de betrokkenheid en het gevoel van eigenaarschap in de wijk is verhoogd. De teams werkten samen met lokale partners en fondsen om het concept van de grond te krijgen, wat resulteerde in een succesvolle implementatie van de speelroute. In de designteams zitten bewoners die positieve verandering in de buurt willen creëren. Gemiddeld is dat in een buurt 10% van de bewoners. Wij noemen die bewoners ‘de veranderaars’. Wij doen een beroep op hun creatiekracht om oplossingen voor de uitdagingen te ontwerpen.

Co-design is essentieel omdat het ervoor zorgt dat oplossingen gedragen worden door de communities en dat er gedragsverandering plaatsvindt. Dit is een belangrijk aspect van duurzame ontwikkeling, in lijn met de 'Sustainable Development Goals' van de Verenigde Naties. Waarbij lokale actie en betrokkenheid sleutel zijn tot succes. Het voorbeeld van BUURT FBRK toont aan dat het aangaan van uitdagingen en deze omzetten in kansen, essentieel is voor het realiseren van positieve verandering.

Het aangaan van uitdagingen door middel van ontwerpend onderzoek en co-design binnen Buurtdesign is een beweging die buurten transformeert. Door bewoners centraal te stellen in het veranderingsproces, en mee te laten ontwerpen aan de uitdagingen, scheppen we niet alleen buurtgeluk maar leggen we ook de basis voor verbonden en betrokken communities. Het is de innovatie die ons niet alleen in staat stelt om de huidige uitdagingen aan te gaan, maar ook om een duurzame toekomst te smeden. Door bewoners centraal te stellen in het veranderingsproces, scheppen we niet alleen buurtgeluk maar ook een fundament voor een betere wereld.

Website BUURTDESIGN

LinkedIn BEDRIJFSPAGINA

Deze aanpak stimuleert innovatie en sociale verandering