DE BUURTEN

In de buurten voeren wij De Buurtontdekkers Expeditie uit. Een ontdekkingsreis op zoek naar wat er leeft en speelt in de buurt. Door het opsporen van de goede ideeën van bewoners, als begin van een mooi proces.

DE BUURT

De buurt is de meest ideale schaal om sociale verandering te creëren. Gemiddeld 250 woningen. Want die kleinschaligheid zorgt bij bewoners voor een thuisgevoel. Samen met bewoners gaan wij op zoek naar wat er speelt en leeft in de buurt? Waar zien zij de kansen? Welke ideeën hebben bewoners? Wat willen de bewoners anders in hun buurt? Daarbij doen wij een beroep op de creativiteit en de creatiekracht van de bewoners. 


Lees meer >

LARS.samenthuis

Lelystad

De Buurtontdekkers coachen de bewoners en de medewerkers van woningcorporatie Centrada, bij het bouwen aan een sterke community bij het project 'wonen bij LARS'. Een community bestaande uit statushouders, spoedzoekers en EU-werkers, waarvoor Centrada 152 verplaatsbare woningen realiseert. De Buurtontdekkers gaan samen met de betrokken medewerkers van Centrada bouwen aan een sterke community, waar bewoners prettig samen kunnen wonen en van 'Wonen bij LARS' een succes willen maken. Dit proces heet inmiddels LARS.samenthuis!


Lees meer >

DE BEERZERVELD EXPEDITIE

Beerzerveld

In opdracht van Plaatselijk Belang Beerzerveld zijn De Buurtontdekkers vanaf juli 2020 bezig met de Beerzerveld Expeditie. Wij zijn begonnen in de Oordtstraat, Van Alewijkstraat, Liezenstraat en de Pastoor Laurentiusstraat. In totaal 103 adressen. Het doel van de Beerzerveld Expeditie is om met alle dorpsbewoners een toekomstschets te ontwikkelen voor Beerzerveld, die bijdraagt aan een prettige leef- en woonomgeving met een toekomstig sterk voorzieningenniveau.


Lees meer >

LOPPERSUM ONDERWEEGNS

Loppersum

De Buurtontdekkers en Blink zijn samen aan de slag in Loppersum, het episch centrum van het aardbevingsgebied door de gaswinning in Groningen. In opdracht van Dorpsbelangen Loppersum gaan we ontdekken hoe het dorp er over vijf jaar uit moet zien. Wat is er dan allemaal veranderd? Waar liggen de kansen voor dit mooie dorp? Welke ideeën hebben de bewoners daarbij? Wat gaan we morgen anders doen! Allereerst gaan we aan de slag met alle voorzieningen in het dorp. De historische vereniging, de zorgcoöperatie, de energiecoöperatie, de voetbalvereniging, de speeltuinvereniging, de lokale bedrijven en nog veel meer. 


Lees meer >

ZEEHELDENBUURT

Ommen

In januari 2020 zijn De Buurtontdekkers in opdracht van woningbouwcorporatie Vechtdal Wonen, op Expeditie gegaan in de Zeeheldenbuurt in Ommen. Voor De Buurtontdekkers een thuiswedstrijd en voor Ommen de primeur voor buurtgericht werken. Na een aantal maanden inzet in de Zeeheldenbuurt blijkt, dat de grootste zorg van de bewoners de verloedering in de buurt is. 'In Ommen staan we inmiddels bekend als een achterbuurt en daar schamen wij ons voor'  aldus een veel gehoorde uitspraak van de bewoners. Nu een jaar verder blijkt de Zeeheldenbuurt een buurt met veel potentie!


Lees meer >

DE AKKERS

Wezep

De Akkers is een wijk in Wezep West. In 2016 zijn De Buurtontdekkers begonnen met de coaching van het project Krachtstroom. Om vanuit het Sociaal Team en het programma Oldebroek Voor Mekaar te bouwen aan sterke communities. Krachtstroom is o.a. gestart in De Akkers in Wezep. Vanuit Krachtstroom is er in De Akkers een kopgroep van bewoners ontstaan, die de ambitie hebben om een bewonerscoöperatie op te zetten in de wijk. De Buurtontdekkers coachen de bewoners bij de ontwikkeling van de bewonerscoöperatie. 


Lees meer >

KAMPERPOORTERIJ

Kamperpoort, Zwolle

De Kamperpoorterij is de bewonerscoöperatie in oprichting, in de wijk Kamperpoort in Zwolle. De Buurtontdekkers coachen de bewoners bij de ontwikkeling van de Kamperpoorterij. In de Kamperpoort staat de Elbertschool die in 1928 onder Amsterdamse architectuur is gebouwd. Voor de Kamperpoort was deze school heel belangrijk en daarom wil de Kamperpoorterij dit gebouw ontwikkelen tot een wijkvoorziening. Om zo de sociale samenhang, leefbaarheid en de betekeniseconomie in de wijk te versterken. Daarom zetten wij de WIJKGOED KARAVAAN in.


Lees meer >

IK EN MIJN DROOM

Ommen

Maak stappen in het waarmaken van je droom samen met andere jongeren. Leer veel op een leuke manier. ‘ik wil graag een verzorgpony’ ‘Een bijbaantje dat wil ik graag’ ‘Een keer zelf een training geven aan mijn favoriete voetbalclub’ ‘Een astronaut worden!’

Het gaat erom dat je leert wat je zelf kunt doen om dichter bij je doel te komen. Door er over te lezen, mensen te bellen en te interviewen die er veel over weten, door te vragen of je een keer mag meelopen of mee mag doen. Door te durven ondernemen en te vragen zul je verstelt staan hoeveel mensen je willen helpen met je droom. En kun je genieten van al je nieuwe ervaringen, vaardigheden en kennis. 


Lees meer >

WELKOM THUIS LOUWESHOEK

Amsterdam Nieuw-West

In opdracht van Woonzorg Nederland hebben De Buurtontdekkers samen met bewoners de leefbaarheid en de sfeer in het complex Louweshoek verbeterd. Louweshoek telt 148 tweekamerwoningen en ligt in Amsterdam Nieuw-West, tegenover het Slotervaartziekenhuis. De leefbaarheid in het wooncomplex Louweshoek werd door bewoners slecht beoordeeld.  In 2015 zijn wij samen met de bewoners begonnen aan het proces Welkom Thuis, om de sociale samenhang en leefbaarheid in de Louweshoek te verbeteren.


Lees meer >

GEBIEDSTEAMS OOSTSTELLINGWERF

Ooststellingwerf (afgerond in 2019)

In september 2018 zijn wij begonnen als procescoaches community werk en samenlevingsontwikkeling bij de Gebiedsteams in de gemeente Ooststellingwerf. De Gebiedsteams waren druk met individuele casuïstiek en hadden daardoor niet de focus op de transformatie van het sociaal domein: de echte verandering en vernieuwing. Onze opdracht was om de Gebiedsteams mee te nemen hoe zij individueel en collectief kunnen bouwen aan sterke communities, waardoor bewoners zelf de problemen in de buurt aanpakken. 


Lees meer >