SUSTAINABLE CITY CHALLENGE

Utrecht en Amersfoort

  • Groen en gezonde leefomgeving
  • Duurzame mobiliteit
  • Circulaire economie
  • Duurzame energie
  • Social design en sociale verandering

Bekijk kaart

Hoe zorgen we ervoor dat de stad leefbaar blijft? Dat er een groene en gezonde omgeving is waar mensen elkaar ontmoeten, leren, werken, maar ook bewegen en ontspannen? En hoe zorgen we ervoor dat we de druk op het klimaat verminderen, dat we ook een duurzame stad krijgen? Dat was de challenge voor 100 studenten van de ROC Midden-Nederland, Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht. In 16 teams aan de slag met de volgende vragen. Hoe zou jij mensen willen verleiden duurzamer te reizen, meer te bewegen en bewuster te werken of studeren? Hoe zou een groenere en duurzamere stad er wat jou betreft uit mogen zien?

Hoe zorgen we voor een duurzamere en gezondere stad?

Omschrijving

Sustainable City Challenge

In 2021 deden De Buurtontdekkers in opdracht van Fundamentals Academy voor het eerst mee met de Sustainable City Challenge. In de rol van coach en curator. In 2022 waren wij opgesteld als de experts social design en sociale verandering. Een rol die ons paste als een jasje. Zeker omdat de challenge gericht was op vier wijken: Merwede, Cartesius en Daalsebuurt in Utrecht en Hoefkwartier in Amersfoort. Speciaal voor de challenge hadden wij een korte song geschreven. Elke keer als we op een locatie kwamen hoorden de studenten ons al van verre aankomen. 

Waarom

Innovatieve oplossingen

De Sustainable City Challenge wordt georganiseerd door de UCA (Utrecht Challenge Alliantie). Zij organiseren challenges waarbij studenten en organisaties samenwerken aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken in de regio Utrecht. UCA is een initiatief van de gemeente Utrecht, Economic Board Utrecht, Hogeschool Utrecht, ROC Midden-Nederland, Universiteit Utrecht.

Hoe

Social design en sociale verandering

Wij hebben in de Challege week twee keer alle 16 studententeams op locatie gesproken en gecoacht. Gericht op social design en sociale verandering. In hoeverre leiden de innovatieve oplossingen van de studententeams ook tot het positief beïnvloeden van gedrag van mensen? En daardoor ook tot sociale verandering in de toekomstige wijken (Merwede, Cartesius, Hoefkwartier) en de bestaande Daalsebuurt? Daarbij hadden wij vooral de focus op de kern van het vraagstuk en op de impact van het prototype voor de (toekomstige) bewoners. 

Wat

Prototypes

Uiteindelijk leverde de challenge 16 prototypes op. Op de afsluitende dag werden deze door de studententeams gepresenteerd aan de jury van opdrachtgevers. Wij mochten de teams voor de jurering nog even op scherp zetten. Vervolgens ging het hele circus naar de Botanische Tuin in Utrecht. Daar was de bekendmaking van de winnaars en het afsluitende feest. Hoefkwartier kwam als winnaar uit de bus. Dit studententeam had de natuur een stem gegeven door een mooi kaartspel te ontwikkelen. 

IMG_8778.JPG
IMG_8779.JPG
IMG_8784.JPG
IMG_8782.JPG

ONTDEK WAT WIJ VOOR JOU KUNNEN DOEN