LOPPERSUM ONDERWEEGNS

Loppersum (afgerond in 2021)

Wat doen wij hier


  • Toekomstschets dorp
  • Met voorzieningen en bewoners
  • Versterken leefbaarheid dorp
  • Versterken eigenaarschap bewoners

Bekijk kaart

Een aardbeving op 16 augustus 2012 bij Huizinge in de gemeente Loppersum had een magnitude van 3,6. De sterkste aardbeving ooit gemeten in Noord Nederland. Door de aardbevingen hebben de bewoners een hoop ellende meegemaakt. Dorpsbelangen wil met de voorzieningen en de bewoners een toekomstschets maken van Loppersum. Waar liggen de kansen voor het dorp? De Buurtontdekkers en Blink gaan Dorpsbelangen hierbij helpen.

'Als we maar geen geeltjes gaan plakken'

Omschrijving

Loppersum

Geschiedenis

De geschiedenis bepaalt de toekomst. De naam Loppersum komt van de heer Loppes (of Luppes) die woonde op een wierde in 945. In Loppersum werden veel kruisbessen, aalbessen en frambozen geteeld. De Lopstertoren is van verre al te zien en wordt bezongen door het Groningse kleinkunst duo Pe Daalemmer & Rooie Rinus.


Loppersum in beeld

Loppersum telt 2.280 inwoners en 1225 woningen. Waarvan 36% huurwoningen woningbouwcorporatie, 6% overige huur en 58% koopwoningen. Loppersum telt 145 bedrijven. Loppersum heeft een rijk verenigingsleven en veel voorzieningen in het dorp.

Waarom

Loppersum 5 jaar later

Samen met de voorzieningen en bewoners een toekomstschets voor Loppersum maken. Dat is het doel van 'Loppersum Onderweegns'. Door de aardbevingen hebben veel huizen en gebouwen in Loppersum scheuren opgelopen. Maar ook de community heeft sociaal gezien scheuren opgelopen in de lokale samenleving. Hoe kunnen we de bewoners en de voorzieningen dichterbij elkaar krijgen? Dat gaan Blink en De Buurtontdekkers t/m april 2021 samen met Dorpsbelangen en de bewoners onderzoeken. Als we maar geen geeltjes gaan plakken, was de eerste reactie van Dorpsbelangen. Daarom gaan we op creatieve wijze in gesprek met de voorzieningen van het dorp om te ontdekken wat er allemaal al is.

Hoe

Expositie

Van Woonzorg Nederland hebben we vier woningen ter beschikking gekregen om tijdelijk te gebruiken als een pop-up museum. In deze vier woningen gaan we met de voorzieningen aan de slag, hoe zij de toekomst van Loppersum voor zich zien. De uitkomsten van de toekomstmeetings worden in een expositie in het pop-up museum geëtaleerd. Wij beginnen met de Historische vereniging en vervolgens alle andere voorzieningen. Zo ontstaat er een groei-expositie. Als alle voorzieningen zijn geweest en een plek in de expositie hebben ingevuld, wordt het museum vervolgens opengesteld voor alle bewoners uit het dorp. Zij kunnen dan feedback geven op de uitkomsten van de voorzieningen en zelf ook onderwerpen toevoegen aan de expositie. Het resultaat: een door voorzieningen en bewoners gedragen toekomstschets voor Loppersum.

Wat

Voorzieningen

Loppersum is klein genoeg om je thuis te voelen. En groot genoeg om veel voorzieningen in de benen te kunnen houden: winkels, huisartsen, dorpshuis, sporthal, speeltuinen, station, kinderdagverblijf, bibliotheek, fysiotherapeut, scholen, tandarts, kerken, horecagelegenheden, verzorgingshuis en zoutwaterbad. Het verenigingsleven bloeit. Bijna iedereen in het dorp is wel lid van een of (veel) meer verenigingen, op het gebied van sport, cultuur, speeltuinen, evenementen, zorg, toneel, buurtactiviteiten, historie, energie. Dit betekent dat ook heel veel mensen vrijwillig in de weer zijn. Wat zijn hun ideeën bij de toekomst van Loppersum? Samen onderweegns naar 2025.

Loppersum 6.jpg
Loppersum 8.jpg
IMG_4389.jpg
IMG_4392.jpg

ONTDEK WAT WIJ VOOR JOU KUNNEN DOEN