BUURTDESIGN
Buurtdesign is een creatieve aanpak met impact. Het is gericht op het samen met bewoners en partners ontwerpen van oplossingen voor de uitdagingen en obstakels in de straat, buurt, wijk, dorp of stad. De aanpak heeft als doel om de (sociale) systemen in de samenleving te veranderen. Door samenwerking, experimenteren, creativiteit, verbeelding en actie.
AMBITIE
Bij stap één van Buurtdesign gaat het om het vaststellen van een gedurfde gemeenschappelijke ambitie en het omarmen van uitdagingen tijdens onze ‘Ambitie Expeditie’. Tijdens deze expeditie stellen we doelen vast en initiëren we een krachtig samenwerkingsproces waarbij co-creatie en co-design centraal staan. Ons streven is om betrokkenheid te creëren tussen diverse partners om gezamenlijk tot oplossingen te komen.
ONTDEKKEN
Bij Buurtdesign graven we dieper in de community om specifieke behoeften en uitdagingen te identificeren. Onze Buurtdesigners werken hand in hand met de community, wat leidt tot snelle actie en concrete oplossingen die direct positieve veranderingen brengen. In deze stap willen we goed begrip krijgen over de uitdaging.
ONTWERPEN
Bij stap drie gaan we verder met het ontwerp. Met een scherp oog voor de uitdagingen van de community. Actieve betrokkenheid voor feedback en aanpassingen zorgt ervoor dat het ontwerp perfect aansluit bij de behoeften van de community. Samen brengen we de kern van elke uitdaging naar voren en bepalen we hoe we succesvolle veranderingen kunnen realiseren.
OPLOSSINGEN
Doordat we in de eerdere stappen een goed begrip hebben gekregen voor de uitdaging is het nu tijd om te komen tot oplossingen. In stap vier gaan we met elkaar op zoek naar de creatieve ideeën en concepten van de community om de oplossing vorm te gaan geven. We verkennen met elkaar verschillende scenario’s om te komen tot een prototype.
PROTOTYPE
Bij Buurtdesign maken we in stap vijf prototypes, de eerste visuele versies van onze concepten of ontwerpen. Het visueel maken zorgt voor de vertaling van idee naar visualisatie. Dit is cruciaal voor het omzetten van ideeën naar realiteit. We testen, evalueren en verbeteren deze prototypes voordat we de definitieve oplossing ontwikkelen. Dit varieert van diensten tot producten.
TESTEN
Bij Buurtdesign brengen we in stap zes onze ideeën naar de praktijk door ze te testen en feedback te verzamelen van de communities. Deze tests stellen ons in staat om op een leuke manier te ontdekken wat wel en niet werkt. Door directe feedback van de community worden sterke punten zichtbaar en kunnen we snel problemen uit het prototype halen, waardoor we stap voor stap werken aan oplossingen die echt een verschil maken.
VOLHOUDEN
In stap zeven van Buurtdesign draait het om het doorzetten van wat we zijn begonnen. We blijven de ideeën, visie en betrokkenheid van de communities en partners aanmoedigen, wat nodig is om de samenwerking te versterken en voort te zetten. Echte verandering vereist een voortdurende inspanning om nieuwe manieren van denken, handelen en routines te omarmen. Het is belangrijk dat de communities zich verantwoordelijk voelen en betrokken blijven. Het opbouwen van verbinding, vertrouwen en eigenaarschap staat centraal in dit doorlopende proces van sociale verandering.
Het is belangrijk dat de community de verandering blijft dragen, niet alleen de professionals. Zo vergroten we het gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid, waardoor veranderingen beter aansluiten bij lokale behoeften en context.
CONCLUSIE
Bij De Buurtontdekkers zetten we ons in 'voor de verandering'. Met onze Buurtdesign-aanpak brengen we niet alleen verandering, maar ontwerpen we ook concrete oplossingen voor de uitdagingen in onze samenleving. We geloven sterk in de kracht van lokale betrokkenheid. Door te focussen op sociale systeemverandering en community-eigenaarschap, ontwerpen we oplossingen die écht aansluiten bij lokale behoeften. We nodigen opdrachtgevers uit om met ons samen te werken aan levendige, creatieve buurten waar mensen zich thuis voelen. Laten we samen met Buurtdesign de toekomst van onze buurten ontwerpen.
ITERATIEF PROCES
Buurtdesign is een iteratief proces. Een iteratief proces betekent dat we herhaaldelijk leren en aanpassen. Het is belangrijk omdat het ons in staat stelt om stapsgewijs te verbeteren, flexibel te zijn, de betrokkenheid van de community te vergroten, betere resultaten te behalen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen. In Buurtdesign leidt dit tot effectievere oplossingen en een nauwere betrokkenheid van bewoners.
Bij De Buurtontdekkers bieden we maatwerk in onze pilotprojecten, afgestemd op de specifieke behoeften van iedere buurt. Daarnaast hebben we ook een aantal bewezen concepten, zoals de Ambitie Expeditie, het startpunt van het Buurtdesign-proces, en vier vaste pilotprojecten: Retourtje Volksbuurt, de Speelroute, de Leefstraat, en de Buurtwinkel. Bovendien hebben we onze eigen band, VAN DE DAKEN, die op muzikale wijze helpt om samen met bewoners de belangrijkste uitdagingen en obstakels in de buurt te ontdekken.
AMBITIE EXPEDITIE
Ben je op zoek naar een vernieuwende buurtaanpak? De Ambitie Expeditie van De Buurtontdekkers biedt de perfecte springplank. In slechts twee dagdelen krijg je de expertise van twee Buurtontdekkers die je begeleiden bij het ontdekken en vormgeven van jullie gezamenlijke ambitie.
DE SPEELROUTE
De Buurtontdekkers introduceert de 'Speelroute' als een vernieuwend concept om buurten nieuw leven in te blazen en het gelukkig samenleven te verhogen. Dit project gaat verder dan traditionele speel- en ontmoetingsplaatsen door zowel de fysieke als sociale dynamiek van de leefomgeving te versterken.

DE LEEFSTRAAT
De leefstraat van De Buurtontdekkers is meer dan een straat; het is een effectief concept voor buurtvernieuwing. Dit project draait om het veranderen van traditionele straten in levendige, multifunctionele ruimtes die het hart van de community vormen. Hierin staat niet alleen het uiterlijk centraal, maar vooral het activeren van bewoners om samen hun buurt te laten bloeien.
DE BUURTWINKEL
De Buurtontdekkers brengen een mooi project tot leven met de 'buurtwinkel'. Een initiatief dat niet alleen de lokale economie stimuleert, maar ook de sociale cohesie in buurten versterkt. Dit concept is gericht op het bevorderen van duurzaamheid, het aanpakken van armoede en het positief benaderen van gentrificatie, met als doel een inclusieve en bloeiende community.

VAN DE DAKEN
VAN DE DAKEN is onze band. Muziek als interventie werkt erg goed. Daar worden mensen blij van. Ben en Antonie spelen vaak met z'n tweeën. Akoestisch gitaar en melodica. Soms aangevuld met een bassist, drummer en elektrisch gitarist. VAN DE DAKEN speelt midden op een plein, in een park of een plantsoen. Maar het kan ook in de huiskamer bij bewoners thuis. Of als intermezzo tijdens een training. Ook hebben wij een leuke live popquiz in huis. Wij spelen overal, want muziek verbindt mensen.