OVERZICHT

HEEL IS HALF IN HET FRIES

Een moeder die Fries is en een vader die niet Fries is. Dat maakt mij een halve. Een halve Fries. Op een dag besloot ik om te onderzoeken of ik ook een hele Fries kon worden. Op een koude winterdag vertrok ik als alter ego Anta eruitziende als een oude boer in vol ornaat naar het plaatsje Kimswerd. Kimswerd was vroeger de geboorteplaats van Greate Pier. Wij keken als kind samen met onze ouders altijd op zondag naar de serie Floris. Dat vond mijn pa geweldig en wilde het ook aan ons laten zien. Eerst hadden we zoiets wat doen die mafkezen in maillots met botte zwaarden. Uiteindelijk waren we niet weg te slaan van de tv. Vooral het karakter Greate Pier maakte veel indruk op mij. Daarom besloot ik ook mijn onderzoek te doen op de plek waar hij geboren was.


Van Leeuwarden naar Harlingen en van Harlingen met de bus naar Kimswerd. Daar stond ik dan. In het dorp waar zo'n zeshonderd man wonen met als enige voorziening een hotel. Daar besloot ik eerst maar eens aan te kloppen.Het was nogal koud en de drang naar koffie was hoog. Er deed een vrouw open en die zei tegen mij dat het hotel momenteel gesloten was. Lekker begin dacht ik, geen koffie en de enige voorziening is dicht. Maar goed, één bak koffie was geen probleem. Daar zat ik dan als een soort mislukte boer op een stoel midden in Kimswerd te vertellen over dat ik een hele Fries wilde worden. De vrouw haar naam was Jamilla en zij woonde samen met haar man Erik, haar dochters die een tweeling waren en haar zusje in het hotel. 


Natuurlijk vroeg ik of ik een nacht kon blijven overnachten. Dit moest ze wel even overleggen met Erik maar zij had zoiets van dat is prima. Even later kwam Erik ook thuis en eigenlijk was er meteen een klik. We aten wat risotto trokken een fles open, daarna nog één. Het was gezellig en ik mocht blijven! In eerste instantie een week. Uiteindelijk werd een week een half jaar. Het dorp was fantastisch, mooi, kalm en vanaf moment één voelde ik mij welkom. Hier beleefde ik allerlei avonturen om te kijken of ik ook een hele Fries kon worden. Ben je benieuwd hoe dat verliep? Kijk dan even op: www.kantonie.nl


4.jpg
6.jpg
7.jpg
HEELISHALFIHF.jpg