OVERZICHT

6 STAPPEN BUURTDESIGN

De zes stappen van onze BUURTDESIGN aanpak:


1. Ambitie
' Het kan toch niet waar zijn dat, ...?' Welke verwondering hebben de bewoners in de buurt? Waar zijn mensen verbaasd over? De onderwerpen waarover mensen zich verwonderen zijn vaak de vraagstukken die bewoners belangrijk vinden, niet eenvoudig op te lossen zijn, maar wel grote gevolgen hebben als ze niet worden opgelost. Het gaat dan vaak om complexe vraagstukken. Welke gezamenlijke ambitie hebben bewoners en partners bij het vraagstuk. Welke gezamenlijke doelen willen we bereiken? Welke kernwaarden horen daarbij?


2. Ontdekken
‘Een ontdekker is iemand die iets ontdekt wat al bestond, maar nog niet gevonden of bekend was.’ 
Wat leeft en speelt er in de buurt? Waar lopen bewoners tegenaan? Wat zijn de wensen en behoeften? Verdiepen in de problemen en de kansen.


3.Vraagstukken
Definiëren van het probleem en de kans. Vanuit het perspectief van de bewoners formuleren. Welke vraagstukken vinden bewoners het belangrijkste.


4. Oplossingen
Zoveel mogelijk oplossingen en ideeën bedenken. De beste ideeën en oplossingen uitkiezen.


5. Prototype
Leren en experimenteren staat hierin centraal. Aantal vereenvoudigde/goedkope versies van de oplossing/het idee maken en testen. Beperkingen en gebreken aan het licht brengen.

Oplossingen worden omarmd, verbeterd, herontworpen of verworpen. Hoe reageren bewoners op het prototype van de gekozen oplossing/het idee? Qua gedrag, gevoel, verstandelijk.


6. Testen
Het prototype laten testen door bewoners. En daar weer van leren. 


Rode draad bij buurtdesign is het inspireren van bewoners en professionals. Het enthousiast maken doen wij met een hoge funfactor. Met creativiteit, lef en ondernemerschap. Buurtdesign is bij ons een feestje. Wij zetten creativiteit in, om tot verandering te komen. Onze performances activeren bewoners om mee te gaan doen. Zo zijn wij alle drie muzikant en geven wij huiskamerconcerten in de buurt. Met ruimtelijke vormgeving in de openbare ruimte verrassen wij de bewoners in een buurt. Bijvoorbeeld met de expositiewand voor het project Welkom Thuis in Amsterdam Nieuw-West. 


Wij geloven in doen en experimenteren. Door te doen komen we erachter wat werkt. Stapje voor stapje. Door steeds iets toe te voegen, weg te laten of te veranderen ontstaat er weer iets nieuws van waarde. Wat wij doen is al doende lerend ontwerpen vanuit voortschrijdend inzicht. Het gaat om ontdekken, improvisatie, experimenteren en plezier beleven.

Een ontdekker is een invoerder van nieuwigheden. Iets bedenken en maken wat nog niemand eerder gedaan heeft. Vernieuwing gaat gepaard met kleine stapjes. Het maakt mensen wijzer, vrolijker, gelukkiger, gezonder of rijker. Of besparen ons tijd, geld of moeite. Bij toeval komen de mooiste ideeën bovendrijven. De Buurtontdekkers nemen bewoners en professionals mee op expeditie. Op zoek naar de ontdekkingen en uitvindingen voor meer geluk in de buurt.

Een goed idee is vaak de eerste stap in de goede richting!
1.jpg
IMG_3729.jpg
IMG_8888.jpg
IMG_1392.JPG

ONTDEK WAT WIJ VOOR JOU KUNNEN DOEN